Doorgroeimogelijkheden

Tijd voor iets nieuws, zoals een stapje hogerop of meer verantwoordelijkheden? Kijk dan eens of er doorgroeimogelijkheden zijn binnen jouw bedrijf. Doorgroeien levert je vaak veel op, van nieuwe skills en meer uitdaging tot extra moneys. Maar eh, hoe doe je dat, doorgroeien binnen een bedrijf? En what to do als er geen doorgroeimogelijkheden zijn? Wij hebben tips voor je, daarmee vergroot je je kansen op doorgroeien direct.

Wat zijn doorgroeimogelijkheden?

Doorgroeimogelijkheden zijn alle kansen die je op je werk kunt pakken om je te ontwikkelen en te groeien in je loopbaan. Vaak denk je dan aan een hogere functie op de ladder, zoals een leidinggevende baan. Da’s een voorbeeld van verticaal doorgroeien: je gaat de hoogte in. Dat kan natuurlijk interessant zijn, maar doorgroeien naar bijvoorbeeld leidinggevende is niet iedereens cup of tea. Zie jij jezelf niet per se als the big boss, maar wil je je wél graag ontwikkelen? Je kunt ook horizontaal doorgroeien, oftewel een mooie stap in de breedte maken. Bijvoorbeeld door een training of opleiding te volgen en je taken en verantwoordelijkheden uit te breiden.

Doorgroeimogelijkheden kúnnen dus samengaan met een hogere functietitel, maar dat hoeft niet. Er zijn nog veel meer manieren om je te ontwikkelen en stappen te zetten in je carrière. Dat valt allemaal onder doorgroeien. Da’s meteen het verschil met promotie maken, waar wel altijd een hogere functie (als het even kan met bijbehorende fancy titel) bij komt kijken.

Hoe creëer je doorgroeimogelijkheden? 5 tips

Voor de duidelijkheid: doorgroeien is geen must. Maar het levert je wel veel op, van nieuwe skills en meer uitdaging tot een hoger salaris. Best de moeite waard dus om daar zelf in te investeren. Maar eh, hoe doe je dat eigenlijk, doorgroeimogelijkheden creëren én pakken? Deze 5 tips helpen je op weg als je wilt doorgroeien binnen een bedrijf.

1. Weet wat je wilt

Bij veel bedrijven zijn er allerlei doorgroeimogelijkheden, maar je krijgt ze niet zomaar in je schoot geworpen. Hoewel je manager je waarschijnlijk met liefde helpt om stappen te zetten, is het aan jou om te bepalen welke kant je op wilt. Bedenk dus een doel voor jezelf. Misschien heb je wel een collega of iemand in je netwerk met een jaloersmakende job die je ook graag zou willen hebben. Bij diegene kun je mooi “afkijken” hoe het moet, of knoop eens een gesprekje aan over de functie. Hoe beter je weet wat je wilt, hoe gemotiveerder je bent om naar je doel toe te werken.

2. Wees proactief

Of je nou intern wilt doorgroeien tot leidinggevende of er graag wat taken en verantwoordelijkheden bij krijgt, om te groeien moet je actie ondernemen. Vraag je leidinggevende bijvoorbeeld naar de opleidingsmogelijkheden (misschien heb je wel een opleidingsbudget), verdiep je in de laatste ontwikkelingen in je vakgebied en bied hulp aan waar het kan en nodig is. Zo val je positief op en creëer je goodwill; ook niet onbelangrijk als je wilt doorgroeien.

3. Schreeuw het van de daken

Nou ja, niet letterlijk natuurlijk. Maar doorgroeien is vaak alleen mogelijk als de juiste mensen op de hoogte zijn van je ambities. Kaart deze daarom in ieder geval aan bij je werkgever. Zo weet ie dat je klaar bent voor een volgende stap en kunnen jullie samen de mogelijkheden onderzoeken. Sta je open voor een avontuur bij een andere werkgever? Schakel dan ook je netwerk in. Wie weet doen zich op die manier doorgroeimogelijkheden voor die je anders nooit had ontdekt.

4. Doe je stinkende best

Laat zien dat je klaar bent voor de volgende stap. Want je kunt wel van alles willen, je moet natuurlijk ook de juiste skills in huis hebben en goed werk leveren om te kunnen doorgroeien. Blijf daarom hard werken en zet bijvoorbeeld net dat stapje extra om een project succesvol af te ronden. Zo kan je baas straks niet meer om je heen. Gaat het een keer niet helemaal zoals gepland? No stress, hoort erbij. Het is vooral belangrijk hoe je met tegenslagen en kritiek omgaat. Pak bijvoorbeeld de feedback die je krijgt positief op en zorg ervoor dat het de volgende keer wél lukt.

5. Schakel hulp in

Wil je graag meer, maar weet je niet precies hoe en wat? Het is helemaal niet gek om een coach of adviseur in te schakelen die met je meedenkt over je loopbaanontwikkeling. Die heeft vaak ideeën waar je zelf nooit op zou komen, van leuke trainingen om te volgen tot een duwtje in de richting van een rigoureuze carrièreswitch. Of zet gewoon even een stapje terug, zodat je zelf rustig kunt nadenken over je doorgroeimogelijkheden. Vaak komt er juist wat leuks voorbij wanneer je dat het minst verwacht.

Help, er zijn geen doorgroeimogelijkheden op m’n werk

Je kunt niet eindeloos doorgroeien binnen een bedrijf. Op een bepaald moment bereik je je (of dé) top. Of er zijn helemaal geen doorgroeimogelijkheden op je werk voor jouw functie. En dan? Vaak is een nieuwe job dan de beste optie, zowel voor jou als je werkgever. Dat betekent trouwens niet per se dat je weg moet bij het bedrijf waar je werkt. Misschien staat er wel een leuke uitdaging voor je open op een andere afdeling. Je kunt natuurlijk ook bij een ander bedrijf solliciteren (check onze vacatures eens). Daar kom je weer voor nieuwe uitdagingen te staan en kun je je verder ontwikkelen.

Key takeaways

  • Doorgroeimogelijkheden zijn alle kansen die je kunt pakken om je te ontwikkelen en verder te komen in je carrière.
  • Vaak betekent doorgroeien dat je een hogere functie krijgt. Maar je kunt ook in de breedte doorgroeien. Je pakt dan bijvoorbeeld meer taken op.
  • Doorgroeimogelijkheden komen vaak niet zomaar aanwaaien. Ga actief aan de slag om kansen voor jezelf te creëren.
  • Wat helpt als je wilt doorgroeien: stel duidelijke doelen, wees proactief, deel je ambities met je manager, presteer zo goed mogelijk en vraag eventueel een expert om advies.
  • Zijn er geen doorgroeimogelijkheden op werk en zit je vast in je functie? Dan is een nieuwe job vaak de beste optie.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?

  • De doorgroeimogelijkheden verschillen per functie. Misschien kun je doorgroeien van junior tot medior en uiteindelijk senior. Of je kunt doorgroeien naar een leidinggevende functie. Als je bijvoorbeeld logistiek medewerker bent, kun je logistiek teamleider worden.

  • Hoe kun je doorgroeien?

  • Weet wat je wilt en deel je ambities met je manager. Die vertelt je wat je nodig hebt. Werk bijvoorbeeld aan je skills met een cursus. Doe ondertussen je stinkende best in je huidige functie en laat zien dat je echt graag wilt doorgroeien. Check meer tips in ons artikel.

  • Hoe belangrijk zijn doorgroeimogelijkheden?

  • Veel werknemers vinden het belangrijk dat er doorgroeimogelijkheden zijn. Dat zorgt er namelijk voor dat je je kunt blijven ontwikkelen en dat er genoeg uitdaging is. Doorgroeien levert vaak bovendien een hoger salaris op. Ook niet verkeerd natuurlijk.