Aanbrengbonus

Je huisgenoot, studie buddy of bestie bij jouw werk laten solliciteren? Da’s niet alleen gezellig, er staat misschien ook wel een aanbrengbonus op je te wachten. Chill, maar natuurlijk zitten er aan zo’n aanbrengbonus ook voorwaarden verbonden. Dus hoe sleep je ‘m binnen, die referral bonus? En waar moet je nog meer rekening mee houden? Wij verzamelden alle info voor je.

Referral bonus betekenis

De aanbrengbonus ken je misschien ook wel onder de naam referral bonus. De betekenis hiervan is simpel: het is een bonus voor wanneer jij een nieuwe medewerker het bedrijf binnenbrengt. Oftewel, je stelt iemand voor aan je werk en diegene wordt uiteindelijk jouw nieuwe collega. Werkgever blij, jij blij. Een aanbrengbonus kan een smak geld zijn, maar sommige bedrijven geven ook een cadeaubon, etentje of zelfs een weekendje weg als beloning voor het aandragen van een nieuwe medewerker.

Let op: de referral bonus staat niet altijd in je contract. Dat komt omdat zo’n bonus soms tijdelijk is. Bijvoorbeeld als het bedrijf snel nieuwe medewerkers nodig heeft. Vraag daarom altijd aan je leidinggevende of er een aanbrengbonus bij jouw werkplek is en wat deze precies inhoudt.

Aanbrengbonus voorwaarden

Er zijn geen wettelijke regels over de aanbrengbonus voor een nieuwe medewerker. Dit betekent dat elke werkgever zelf de voorwaarden bedenkt. We hebben een paar veelvoorkomende regels voor je verzameld om je een idee te geven. Maar check dus altijd bij je manager hoe het bij jouw werkplek precies zit.

  • Bewijs. Yep, je moet wel kunnen aantonen dat die nieuwe medewerker door jou is aangedragen. Soms moet jij contact opnemen met je werkgever voordat je kennis solliciteert. Of diegene moet jou als referentie noemen in de sollicitatiebrief.
  • Proeftijd. Meestal moet je nieuwe collega de proeftijd doorkomen voordat jij de aanbrengbonus krijgt. Wel zo eerlijk. Soms moet diegene zelfs een jaar in dienst zijn voordat je een referral bonus binnensleept.
  • Uitbetaling. Soms krijg je het bedrag in één keer op je rekening gestort, maar het kan ook zijn dat je de bonus in delen krijgt of dat het bij je salaris wordt opgeteld.
  • Functies. Geldt de bonus voor alle nieuwe medewerkers of alleen specifieke functies? Dat laatste komt best vaak voor, bijvoorbeeld als en bedrijf dringend op zoek is naar nieuwe IT-medewerkers.
  • Hiërarchie. Vaak geldt de aanbrengbonus niet voor managers die iemand aandragen in hun eigen team.

Aanbrengbonus en belasting

Jammer, maar helaas: op de aanbrengbonus wordt belasting ingehouden. Dit betekent dat de referral bonus die je werkgever noemt een bruto bedrag is en dat jij uiteindelijk flink wat minder op je bankrekening krijgt gestort. Bonussen vallen namelijk onder het bijzonder tarief van de Belastingdienst. Afhankelijk van je salaris wordt er 36,97% of 49,5% van je referral bonus aan belasting ingehouden.

Je werkgever voorkomt dit als de aandraagbonus iets anders dan geld is. Niet gek dus, dat sommige bedrijven cadeaubonnen uitdelen als aanbrengbonus. Een ander voorbeeld is een weekendje weg, etentje of cadeau.

Zo sleep je die aandraagbonus binnen

Bied jouw werkplek een leuke aanbrengbonus aan die je graag binnensleept? Zo doe je dat:

  1. Spit je netwerk door. Ken je iemand die interesse heeft in een job bij jouw werkplek? Denk verder dan je beste vrienden en buren. Misschien past een oud-studiegenootje, neef of nicht wel goed binnen het bedrijf.
  2. Informeer je kennis. En doe dat heel goed. Diegene moet wel de proeftijd doorkomen en dus écht passen binnen het bedrijf. Vertel daarom alles wat je weet over de functie, bedrijfscultuur, arbeidsvoorwaarden en sfeer op de werkvloer.
  3. Neem contact op met je werkgever. Nog steeds interesse? Grote kans dat jij eerst actie moet ondernemen. Neem de voorwaarden van je werkgever door en bespreek ze met je referral. Het zou zonde zijn als je recht op de aandraagbonus vervalt, niet? Leuke tip: als je referral een goede vriend is, ga dan samen wat leuks doen van de bonus. Een etentje of weekendje weg, bijvoorbeeld.
  4. Laat je kennis solliciteren. Afhankelijk van de voorwaarden, neemt je werkgever zelf contact op met je kennis, of moet diegene juist alsnog zelf solliciteren.
  5. Geef je kennis tips. Waarschijnlijk weet je als medewerker wel welke soft skills het bedrijf belangrijk vindt en welke zwakke punten je kennis maar beter niet kan noemen. Geef dus tips en help diegene de sollicitatie door. Des te groter de kans dat jij die aanbrengbonus op de kop tikt.

Key takeaways

  • Een aanbrengbonus is een bonus voor als jij succesvol een nieuwe medewerker in het bedrijf brengt.
  • Deze bonus is niet verplicht. Werkgevers bepalen zelf of ze ‘m aanbieden. Soms is dat alleen voor bepaalde functies.
  • Om in aanmerking te komen voor de aanbrengbonus moet je aan voorwaarden voldoen. Die verschillen per werkgever.
  • Er wordt belasting ingehouden op de aanbrengbonus als het om een geldbonus gaat. Daarom kiezen werkgevers soms voor een andere beloning.
  • Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de voorwaarden en iemand aandraagt die echt binnen het bedrijf past.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat is een referral bonus?

  • Deze bonus krijg je mogelijk als je met succes een nieuwe medewerker aandraagt bij het bedrijf waar je werkt.

  • Hoe werkt een aanbrengbonus?

  • Vaak krijg je deze bonus pas als de nieuwe medewerker de proeftijd doorkomt en als er bewijs is dat jij diegene hebt aangedragen.